Rug en zadelcheck met thermografie


Bij dit onderzoek bekijken we de rug met behulp van de infrarood camera en aan de hand van de uitslag controleren we de zadelpasvorm op de rug van het paard of pony.
Een enkele keer is ook noodzakelijk om het paard of pony te rijden.

Dit onderzoek is vooral bedoelt als:
•  Preventief onderzoek, dus het voorkomen van rugproblemen veroorzaakt door een zadel (deze
   pijn kan een paard jarenlang verbergen tot het te erg is.
•  Controle op het genezingsproces van de rug.
•  1e controle om te kijken bij een paard zonder directe klachten of onderzoek van het hele paard    met thermografie zinvol is. Pijn elders in het lichaam kan ook rugpijn veroorzaken.
•  Voorkomen van dure rugbehandelingen en prestatieverlies van het paard.
•  Bij diagnose Kissing Spine; controle of proces nog actief is! Een paard hoeft niet zijn hele leven    last van Kissing Spine te houden!

Weet u hoe de rug van uw paard er uit ziet? Meten is weten!

Rugpijn komt vaker voor dan u denkt!
Enkele jaren geleden was het zeer moeilijk om rugproblemen in beeld te brengen. Er werd dan ook gedacht dat rugpijn niet veel voorkwam bij het paard. Het tegendeel is waar. Wij zien met behulp van thermografie veel rugproblemen. En lang niet altijd veroorzaakt door een slecht passend zadel. In de meeste gevallen zijn ernstige rugproblemen te voorkomen door vroegtijdig met behulp van thermografie de rug in beeld te brengen. Het is voor u als ruiter belangrijk om te weten wat er zich afspeelt in de rug.
Is er niets aan de hand, dan geeft dit weer dat u uw paard op juiste wijze traint en het zadel nog steeds goed past. Is er wel wat aan de hand dan is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken om erger te voorkomen.

Als u het goed wilt doen is een rugcontrole met thermografie 2x per jaar noodzakelijk. Dit in verband met verandering van de bespiering van het paard en controle of hierdoor geen schade door het zadel is ontstaan.

Controle van het zadel na aanleiding van het thermografisch onderzoek.
Controle van het zadel na aanleiding van het thermografisch onderzoek werkt kostenbesparend!

Eerst naar de zadelmaker of eerst thermografie?
Bij een paard met zichtbare rugpijn wordt veelal eerst de zadelmaker erbij geroepen. Deze past het zadel aan of verkoopt u een nieuw zadel. Onze ervaring is dat dit enige verlichting van pijn geeft, waardoor het paard zijn pijn minder toont. Echter de rugpijn gaat in de meeste gevallen niet zomaar over. Als rugpijn al enige tijd bestaat ontstaan er meer pijnpunten in het lichaam die veelal een diergeneeskundige behandeling nodig hebben.
Ook kan rugpijn ontstaan door bijvoorbeeld kniepijn, wordt de knie niet behandeld dan blijft de rugpijn bestaan. Een paard met kniepijn loopt niet altijd duidelijk kreupel echter gaat zijn rug anders gebruiken waardoor het zadel niet meer gaat passen! U begrijpt wel dat het niet zinvol is om dan een nieuw zadel aan te schaffen die past op de rug die door kniepijn ontstaan is. Is de kniepijn over dan past het zadel opnieuw niet meer! En veroorzaakt opnieuw schade.

Praktijk Healthy Horse werkt samen met een aantal zadelmakers, paardenartsen en dierfysiotherapeuten zodat u na het thermografisch onderzoek gericht verder geholpen kunt worden.mouseover