Research

Paard op de tredmolen.
Paard op de tredmolen.

Aantonen van verandering in doorbloeding in het paardenbeen tijdens training.

Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika.

In stap ziet u dat de benen in het thermogram lichtblauw van kleur zijn en de hoeven geel. In de temperatuurschaal rechts in de foto ziet u dat dit warmer is dan de donkerblauwe kleur die de benen krijgen na een paar minuten in draf en galop. Zodra het paard uit beweging stil gezet wordt, komt er binnen 5 minuten meer bloed terug in de benen. In de temperatuurschaal ziet u dat de benen opwarmen.
Conclusie: Ook korte beweging heeft duidelijk effect op de doorbloeding in het paardenbeen. Tevens straalt het bovenlichaam meer warmte uit. De spieren raken sterk doorbloed.
Belangrijk punt hierbij is: We meten de warmte-uitstraling van de huid.

Peesbeschermers

De taak van een peesbeschermer is het beschermen van het onderbeen. Toch kan een peesbeschermer ook problemen veroorzaken. Onbewust worden peesbeschermers onnodig strak aangetrokken. Vast is vast! Indien men peesbeschermers strak moet aantrekken om op hun plaats te houden heeft u de verkeerde maat of merk.
Hieronder een thermogram waarbij de dag ervoor de peesbeschermers te strak gezeten hebben. Er is duidelijk weefselschade ontstaan!
Onderstaand is een thermogram van een ander paard. Er is duidelijk te zien dat de rechter peesbeschermer meer opwarmt dan de linker. De rechter zit strakker dan de linker. Het paard is gelongeerd in stap, draf en galop.
Beide peesbeschermers zijn niet afgezakt!
Ik ben een voorstander voor het gebruik van peesbeschermers, mits deze goed passen, aan de binnenzijde regelmatig schoongemaakt worden en niet te strak aangetrokken worden, zie ik geen problemen.mouseover