Rugpijn bij het paard komt vaker voor dan u denkt!

zadel
Een goed passend zadel voorkomt vele rugproblemen!


Enkele jaren geleden was het zeer moeilijk om rugproblemen in beeld te brengen. Er werd dan ook gedacht dat rugpijn niet veel voorkwam bij het paard. Het tegendeel is waar. Wij brengen veel rugproblemen in beeld.

Veel problemen bij paarden zoals verzet tijdens het rijden, kreupel aan een been, moeilijk aanspringen in galop, problemen met wijken, onregelmatigheden of verkorte paslengte kunnen veroorzaakt worden door een niet goed passend zadel.

Wist u ook dat een paard zadelpijn langdurig accepteert?

We zien regelmatig paarden die braaf hun werk doen (zonder ruggebruik) die helaas een slecht passend zadel op hun rug hebben. Paarden waarbij we ook duidelijk schade in de rug aantonen veroorzaakt door het zadel. Het vervelende hiervan is dat deze ruiters regelmatig hun zadel lieten nakijken door een zadelmaker of zadelpasser.

skelet
Wist u ook dat problemen in het
SI-gewricht veroorzaakt kunnen zijn door een slecht passend zadel?

Paard lastig te rijden?
Een gevorderd ruiter drukt zijn paard er wel doorheen. Het paard accepteert de pijn, echter er ontstaat wel prestatieverlies. De schade in de rug wordt alleen maar erger wat hoge kosten met zich mee brengt of onherstelbare schade.

Allemaal redenen om de rug regelmatig in beeld te brengen. Een zadel moet passend zijn voor paard en ruiter.

Kissing Spine
Deze aandoening komt veelvuldig voor. Dierenarts Kevin Haussler heeft in Amerika aangetoond dat wanneer op de röntgenfoto kissing spines is aangetoond deze niet altijd voor problemen hoeft te zorgen. Dit geeft een duidelijke reden om eens verder te kijken naar het paard. Waarom heeft het ene paard wel last en het andere paard geen last. Is het proces actief? Of is er oude schade op de rontgenfoto te zien? Is de rugpijn daadwerkelijk veroorzaakt door de wervels of is er wat anders aan de hand? Allemaal vragen die we na het maken van een rugscan veelal kunnen beantwoorden.

Kniepijn, spronggewrichtpijn, peesblessure.....
Rugproblemen kunnen ook secundair zijn, dus met andere woorden, ze worden niet altijd veroorzaakt door een slecht passend zadel. Ook een peesblessure, kniepijn of bijv. een probleem in het spronggewricht kan rugpijn veroorzaken. Vage pijn in één of beide benen die het paard nog niet toont maar wel maandenlang aanwezig kan zijn, kan ook een reden zijn dat het paard of pony geleidelijk aan rugpijn ontwikkeld.
Een paard is een prooidier, hierdoor laten ze van nature vage pijn niet zien. Een paard zal dan ook zo lang mogelijk vage pijn verbergen totdat de pijn te erg is en het paard wel kreupel moet gaat lopen of hevig in verzet gaat. Verzet bij een paard is ook altijd een reden voor nader onderzoek. Alle paarden die bij ons aangeboden werden voor thermografie met de klacht “verzet” hadden ook daadwerkelijke een medische oorzaak!

Wanneer een rugscan.
•  Bij verdenking van rugpijn
•  Jaarlijks preventief
•  Na de diagnose Kissing Spine
•  Prestatieverlies
•  Bij Verzet en vluchtgedrag
•  Afwijkend gedrag tijdens opzadelen of rijden
•  Voorafgaand aan de zadelmaker of zadelpasser. Zeer effectief!!
Hoe vaak een rugscan.
•  Gezonde rug (preventief): 1x per jaar.
•  Bij rugpijn: 2 - 3x per jaar. (Afhankelijk van het herstelproces. Snel herstel, vaker scannen!)
•  Paarden die een maand of langer uit training zijn geweest: Eerst rugscan voordat u erop stapt!

Dit alles in verband met verandering van de bespiering van het paard en controle of er geen (nieuwe) schade door het zadel zal ontstaan.

Samenwerking met zadelmakers.
Wij werken samen met een aantal zadelmakers. Een combinatie afspraak is hierdoor mogelijk, zodat u direct na de rugscan het zadel kunt laten aanpassen.

Thermografie is een uiterst gevoelige meetmethode. Om het maximale uit het thermografisch onderzoek te halen hebben wij altijd een ingevuld consultaanvraagformulier van u nodig!

Ga naar de pagina consult aanvraagformulieren voor een ruime keuze en omschrijving van het onderzoek.mouseover