De thermograafThermograaf voor paarden is een vrij beroep. Dat wil zeggen er is geen enkele controle op of de persoon achter de camera kennis van zaken heeft.
Iedereen mag een infrarood camera aanschaffen en zich uitgeven als thermograaf voor paarden. Weinig mensen die in het veld aan het werk zijn als paardenthermograaf weten waar ze mee bezig zijn. Er is geen opleiding verplicht. Hierdoor zullen mensen teleurgesteld worden en geen vertrouwen meer hebben in de thermografie. Dat is erg jammer, want thermografie heeft een grote toegevoegde waarde in de diergeneeskunde, mits op juiste wijze toegepast!
De camera moet geschikt zijn voor veterinaire thermografie en is slechts een hulpmiddel, de persoon achter de camera bepaalt de kwaliteit van het thermografisch onderzoek.
We zien regelmatig verkeerde, niet betrouwbaar te beoordelen opnames op internet staan. Hieronder een voorbeeld om u enig inzicht te geven.Een verkeerde camera instelling zorgt ervoor dat een plaatje niet betrouwbaar te beoordelen is.
In de thermografie gaat het om het vergelijken tussen de linkerhelft en de rechterhelft van het paard op zoek naar abnormaliteiten. Dit is alleen mogelijk als de camera hierop correct ingesteld wordt!
U kunt dit zien aan de temperatuurschaal naast de foto.
Staat de temperatuurschaal niet gelijk dan ziet u hieronder dat het niet mogelijk is de foto's betrouwbaar te beoordelen. Zeer grote kans op vals positieve of vals negatieve uitslagen!
(Staat er geen temperatuurschaal dan moet u zich afvragen of er wel correct gewerkt wordt.)

knie
De ondergrens van de temperatuurschaal is 18,8 C.
De bovengrens is 35,6 C.Hieronder exact dezelfde opnames, echter nu staat de temperatuurschaal niet gelijk. Zie het resultaat.

knie
De ondergrens van de temperatuurschaal is 18,8 C.
De bovengrens is 35,6 C.Zien de foto's er voor een links/rechts vergelijking er gelijk uit maar de temperatuurschaal staat niet gelijk dan is de infrarood camera waarschijnlijk in de automatische modus gezet, hierdoor worden kleine temperatuurverschillen gemist! Vooral die kleine verschillen zijn erg belangrijk voor een correcte beoordeling!certificaat
Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.In de thermografie is het erg belangrijk dat een thermograaf kennis heeft van zaken.
Een thermograaf die gecertificeerd is voor veterinaire thermografie door de AAT, is getoetst op het hebben van kennis en is tevens verplicht tot het volgen van nascholing!
Een dergelijk certificaat is wat anders dan een certificaat die men ontvangt na deelname aan een nascholing of cursus.

Het beoordelen en maken van thermografiebeelden is zeer specialistisch werk en wordt vaak onderschat. Is de opname niet correct gemaakt dan is het plaatje niet betrouwbaar te beoordelen!
De persoon achter de camera bepaald de kwaliteit van het thermografisch onderzoek, de camera is hier slechts een hulpmiddel bij. Het lijkt heel simpel om aan de hand van kleuren de blessurelocatie vast te stellen, maar dat is dit zeer zeker niet.mouseover