Wat is thermografie


Thermografie is een fysiologische meetmethode. Dit houdt in dat we de reactie van het lichaam meten. Om deze reden is thermografie dan ook een zeer gevoelige meetmethode. Immers voor een röntgenfoto maakt het niet uit of het paard die dag gelongeerd of gereden is. Voor de thermografie is dit een wereld van verschil, dit omdat door deze beweging de doorbloeding veranderd. En bloed is warm!

Met een infrarood camera meten we de warmte-uitstraling van de huid van het paard. De camera zelf zendt geen straling uit. Het is dus een uiterst veilige methode om blessures in kaart te brengen. De camera zet de gemeten warmte-straling om in een plaatje.

Thermogram van voorbenen
Thermogram van voorbenen.

Sterk doorbloedde delen stralen meer warmte uit dan minder doorbloedde delen van de huid. Aan de temperatuurschaal in de infraroodfoto (het thermogram) is te zien wat koude of warme kleuren zijn.
De linkerhelft en rechterhelft van het paard hoort dezelfde doorbloeding te hebben. Zien we een afwijkend beeld dan is de aanwezigheid van meer of minder bloed in de weefsels veelal een reactie van het lichaam op een blessure en/of een pijnprikkel! Bloed is warm en meetbaar! Op deze wijze brengen wij de blessures in kaart.
Het lijkt heel simpel, echter thermografie houdt meer in dan enkel kijken naar warme locaties!


mouseover